Leenderd (Leen) BLOM Kunstenaar, geboren op 21 01 1901 te Den Haag, overleden 27 03 1983 te Zoetermeer op 82 jarige leeftijd, zoon van Michgiel Wienand BLOM en Anna Minka BOSMAN.
Gehuwd op 23 jarige leeftijd op 30 04 1924 te Den Haag met Maria Jacoba (Marie) Dee, oud 25 jaar, geboren 04 07 1898 te Den Haag, overleden op 07 0-5 1955 te Den Haag op 56 jarige leeftijd.
Uit dit huwelijk:
1. Michgiel Wienand (Chiel), Grafisch medewerker, geboren 07 10 1924 te Den Haag, overleden op 26 02 1992 te de Wijk op 67 jarige leeftijd.
2. Clara (Claartje), geboren op 01 10 1925 te Den Haag.
3. Frederik Maria (Fred), geboren op 13 10 1942 te Den Haag, overleden op 07 06 2018 te Arnhem, op 75 jarige leeftijd.

leenderd Blom    Marie Blom  Marie Blom

Leen op latere leeftijd.......Leen met zoon Fred en kleinzoon Mark in de Beeksebergen en twee foto´s van Marie Dee.

Clara Blom  

Clara en daarnaast Chiel en Clara op het balkon.

         

Leen Blom in aktie, hier maakt hij het borstbeeld van dr. ir. M.H. Damme, de toenmalige direkteur van de PTT de heer Damme. Bij de aanbieding van dit borstbeeld aan het hoofdbestuur van de PTT op 22 oktober 1947 zijn aanwezig: (vlnr) T. v. Houwelingen, ir. A.H.W. Hacke, geportreteerde zelf, minister L. Neher en de kunstenaar.

   

Op deze foto wordt een beeld in opdracht van de firma Gevaert gemaakt.

Leenderd wordt vernoemd in het boek "Beeldend Benelux: Biografisch handboek" door P.M.J.E. Jacobs. De omschrijving ziet er als volgt uit:

Blom, leendert (Leen); * 21-01-1901. * Den Haag. Beroep: beeldhouwer. Materiaal: gips, terra cotta en steen. Onderwerp: jongensportretten, meisjesfiguren, moeder met kind en naaktfiguren. Stijl: figuratief. Catergorie: portretten. Verblijf: Den Haag 1925-1977. Opleiding: Koninklijke Academie met Beeldende Kunsten Den Haag. Leerling van: Albert Termote. Ingeschreven bij: Haagse Kunstkring Den Haag en Schilderkundig Genoodschap Pulchri Studio Den Haag. Werkzaamheden: Vrije Academie Den Haag omst. 1948
Werken (selectie) plastiek (3-dimensionaal werk) i.b.v. Gemeente Den Haag. Presentaties - groep (selectie): de equipe (Stedelijk museum de Lakenhal Leiden) 1948 en Haags Gemeentemuseum 1949.
 
     

In 1956 wordt dit beeld, Kind met volgeltje, onthuld in bijzijn van Leen Blom (2e van links) bij de opening van de Cornelis Jetsesschool te Den Haag, inmiddels is de naam van de school veranderd in de Annie M.G. Schmidt school. (Jacob de Graefflaan)

           

Van lins naar rechts, het kunstwerk "vrouwenfiguur" gemaakt uit Euville kalksteen aan de Plesmanweg te Den Haag, dit beeld is door de buurt bewoners aangeboden aan de gemeente den Haag. Daarnaast op het dak van de TU te Delft een beeld uit 1955 uit de serie de vier elementen (water), dit beeld is door Leen op het dak van de universiteit uit een blok steen gehouwen en als laatste een beeld voor een bejaardenhuis.

         

Het eerste beeld is genaamd "Strijd met de materie", daarna een kunstwerk welke in de tuin stond van het voormalige Zuidwal ziekenhuis in Den Haag. Dit laatste beeld is opgeleverd op 20 maart 1944 aan de burgemeester van Den Haag en stelt een oprijzende vrouw voor, zij symboliseert de genezing. Als laatste het beeld moeder met kind in Dollum.

   leen blom       

Het eerste beeld is een pottenbakker en heet "de scheppende mens" en staat in de tuin van de werkplaats voor gehandicapten aan de Industrieweg 106 te Maassluis,het beeld is recent volledig gerestaureerd. Leen heeft dit beeld gesigneerd .
Het bronzen beeld stelt Paul Steenbergen voor in zijn rol in "arme bitos". Het beeld "Huiselijkheid" is uit 1953 en stond in Eindhoven, maar is al jaren spoorloos. Een aannemer heeft het beeld destijds kado gedaan bij de oplevering van 500 woningen in de regio Eindhoven.
;een          leen 

Het borstbeeld is van neef Joop Blom en is gemaakt in de oorlogsjaren, deze is van twee kanten op de foto gezet en een beeld van zijn zoon Fred,

leen blom  leen leen B

Een borstbeeld van Gerhard Arnold Christiaan Smith (een kunstschilder uit Den Haag)                                               en een borstbeeld van Sierk Carl Schroder (een tekenaar)

    leenderd blom   leen blom

Een gedenkpenning van Rembrandt van Rijn vermoedelijk uit 1956, de penning is in twee delen in tin gegoten en vervolgens aan elkaar gelijmd.

   leen blom

Het beeldje "Neeltje" uit 1949 was in eigendom van de Dienst voor Schone Kunsten. Het slechts 20 cm hoge, gesigneerde beeldje is gemaakt van klei en is in Wateringen tentoongesteld. Het tweede terracotta beeldje is omstreeks 1950 gemaakt voor mevrouw Victorine Hefting, de toenmalige directrice van het Museum Schone Kunsten (Den Haag), in 2012 is het volledig gerestaureerd.

blom    

Vier reliefs van spelende kinderen in een school aan de Aagje Dekenlaan in Den Haag uit 1951. Bij de sloop van de school zijn deze reliefs verwijderd, in 2013 verschijnen de reliefs weer op een vakschool in Den Haag. De beelden die bovenaan de tweede foto te zien zijn, zijn niet door Leen gemaakt.  
leen

en als laatste een plaquette van Willem van Oranje aan het Ministerie van Defensie in Den Haag uit 1952.

Leenderd heeft tevens een dodenmasker van zijn moeder gemaakt, deze treft u op de pagina van zijn ouders aan. (klik hiervoor bovenaan deze pagina op de naam van Michigiel Wienand Blom).

Terug naar de genealogie