Leenderd (Leen) BLOM Kunstenaar, geboren op 21 01 1901 te Den Haag,
overleden 27 03 1983 te Zoetermeer op 82 jarige leeftijd, zoon van Michgiel
Wienand BLOM en Anna Minka BOSMAN.
Gehuwd op 23 jarige leeftijd op 30 04 1924 te Den Haag met Maria Jacoba (Marie)
Dee, oud 25 jaar, geboren 04 07 1898 te Den Haag, overleden op 07 0-5 1955 te
Den Haag op 56 jarige leeftijd.
Leen op latere leeftijd....... zijn vrouw Marie en de twee kinderen.
Leenderd wordt vernoemd in het boek "Beeldend Benelux: Biografisch handboek" door P.M.J.E. Jacobs. De omschrijving ziet er als volgt uit:
Blom, leendert (Leen); * 21-01-1901.
* Den Haag. Beroep: beeldhouwer. Materiaal: gips, terra cotta en steen. Onderwerp:
jongensportretten, meisjesfiguren, moeder met kind en naaktfiguren. Stijl: figuratief.
Catergorie: portretten. Verblijf: Den Haag 1925-1977. Opleiding: Koninklijke
Academie met Beeldende Kunsten Den Haag. Leerling van: Albert Termote. Ingeschreven
bij: Haagse Kunstkring Den Haag en Schilderkundig Genoodschap Pulchri Studio
Den Haag. Werkzaamheden: Vrije Academie Den Haag omst. 1948
Werken (selectie) plastiek (3-dimensionaal werk) i.b.v. Gemeente Den Haag. Presentaties
- groep (selectie): de equipe (Stedelijk museum de Lakenhal Leiden) 1948 en
Haags Gemeentemuseum 1949.
Leen heeft zijn eigen wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Leen_Blom
Hieronder allereerst zijn grote beeldwerken, voor zover bekend in chronologische volgorde, daarna de kleine beeldjes en tot slot het overige werk.
Het kunstwerk "Meisje met bloemen in het haar", gemaakt uit Euville kalksteen in 1944 staand aan de Plesmanweg te Den Haag, dit beeld is door de buurt bewoners aangeboden aan de gemeente Den Haag.
Het kunstwerk genaamd "Opstanding" is opgeleverd op 20 maart 1944 aan de burgemeester van Den Haag en stelt een oprijzende vrouw voor, zij symboliseert de genezing. Het stond in de tuin van het voormalige Zuidwal ziekenhuis in Den Haag. Dit beeld veroorzaakte nog een stukje ophef tijdens de onthulling. De Amsterdamse krant de Telegraaf rept met geen woord over de komische onthulling, het Tilburgs verzetsblad De Stem: voor God, Koningin en Vaderland (zie boven), maakt echter wereldkundig dat de Haagse NSB Burgemeester werd uitgelachen.
Leen Blom in aktie, hier maakt hij het borstbeeld van dr. ir. M.H. Damme, de toenmalige direkteur van de PTT de heer Damme. Bij de aanbieding van dit borstbeeld aan het hoofdbestuur van de PTT op 22 oktober 1947 zijn aanwezig: (vlnr) T. v. Houwelingen, ir. A.H.W. Hacke, de geportretteerde zelf, minister L. Neher en de kunstenaar.
Vier reliefs van spelende kinderen in een school aan de Aagje Dekenlaan in
Den Haag uit 1951. Bij de sloop van de school zijn deze reliefs verwijderd, in 2013 verschijnen de reliefs weer op een vakschool in Den Haag. De beelden die bovenaan de tweede foto te zien zijn, zijn niet door Leen gemaakt.
Een plaquette van Willem van Oranje aan het Ministerie van Defensie in Den Haag uit 1952 en het beeld "Huiselijkheid" uit 1953, dit stond in Eindhoven, maar is al jaren spoorloos. Een aannemer heeft het beeld destijds kado gedaan bij de oplevering van 500 woningen in de regio Eindhoven.
Op deze foto wordt een beeld in opdracht van de firma Gevaert gemaakt, het werd onthult in oktober 1954.
Het tweede beeld is door Leen uit één blok steen gehouwen en vervaardigd op het dak van de TU te Delft en daar in 1955 geplaatst. Het beeld is onderdeel van een serie van vier over de vier elementen en verbeeldt het water.
In 1956 wordt dit beeld, Kind met volgeltje, onthuld in bijzijn van Leen Blom (2e van links) bij de opening van de Cornelis Jetsesschool te Den Haag, inmiddels is de naam van de school veranderd in de Annie M.G. Schmidt school. (Jacob de Graefflaan).
Het eerste beeld is genaamd "Strijd met de materie", het tweede beeld is een moeder met kind en het derde beeld ook
Dit beeld zou ergens voor een bejaardenhuis staan, er lijkt ook een kleine versie van te bestaan.
Deze pottenbakker heet "de scheppende mens" het gesigneerde beeld staat in de tuin van de werkplaats voor gehandicapten aan de Industrieweg 106 te Maassluis, het beeld is recent volledig gerestaureerd. Hiervan is ook een klein beeld.
Een beeld van de acteur Paul Steenbergen in de rol van "Arme Bitos", waarvan tevens een kleine variant is.
Het borstbeeld is van neef Joop Blom en is gemaakt in de oorlogsjaren, en een beeld van zijn zoon Fred, de laatste twee beelden zijn onbekend, wellicht zijn beide kinderen?
Een borstbeeld van Gerhard Arnold Christiaan Smith (een kunstschilder uit Den Haag), een borstbeeld van Sierk Carl Schroder (een tekenaar) en een onbekend beeld
Het beeldje "Neeltje" uit 1949 was in eigendom van de Dienst voor Schone Kunsten. Het slechts 20 cm hoge, gesigneerde beeldje is gemaakt van klei en is in Wateringen tentoongesteld. In 2018 is het voor € 300,= aangekocht. Het tweede terracotta beeldje is omstreeks 1950 gemaakt voor mevrouw Victorine Hefting, de toenmalige directrice van het Museum Schone Kunsten (Den Haag), in 2012 is het volledig gerestaureerd. Het derde beeldje is uit beton gegoten en heet "Naakte vrouw" Het 37 cm hoge beeld is gemaakt in 1944 en is in 2019 voor € 600,= van eigenaar gewisseld.
Een werk waarvan de titel en jaar onbekend is en een brons plastiek beeld genaamd de verkondiging.
Een gedenkpenning van Rembrandt van Rijn vermoedelijk uit 1956, de penning is in twee delen in tin gegoten en vervolgens aan elkaar gelijmd. In 1950 heeft Leen een gouden penning gemaakt "De grote gouden penning van de residentie"ter gelegenheid van de 70e verjaardag van een oud burgemeester van Den Haag.
Leenderd heeft tevens een dodenmasker van zijn moeder gemaakt, deze treft u
op de pagina van zijn ouders aan. (klik hiervoor bovenaan deze pagina op de
naam van Michigiel Wienand Blom).