Anton Elias (Ton) BLOM, Assurantie bemiddelaar, geboren op 18 05 1937 te Amersfoort, zoon van Hendrik Gerhard Elias (Eli) BLOM en Maria Stevina (Marie) SCHIMMEL.
Gehuwd op 24 jarige leeftijd op 16 05 1962 te Wageningen met Geertje (Gerie) HARTGERINK, 22 jaar oud, geboren op 24 12 1939 te Arnhem.
Uit dit huwelijk:
1. Hendrik Gerhard Elias (Eli), Assurantiebemiddelaar, geboren op 05 03 1963 te Amersfoort.
2. Jannita Laura (Jannita), geboren op 13 02 1966 te Amersfoort.
3. Maria Stevina (Marieke), Bejaardenverzorgster, geboren op 06 08 1970 te Amersfoort.

Overige informatie (door Ton Blom):
Mijn wieg heeft gestaan in de Anton Mauvestraat, drie jaar voor het uitbreken van de tweede wereldoorlog. Veel herinneringen aan de oorlogsjaren zijn mij niet bij gebleven. Maar 6 oktober 1944 zal ik nooit meer vergeten. Toen werden 6.000 Amersfoortse mannen, zo ook mijn vader, opgepakt om een voettocht te maken tot achter de IJssel om daar onder dwang loopgraven voor de bezetter te graven. Als kind voelde je de angst die dat thuis teweeg bracht. Maar Goddank keerde hij naar een korte tijd weer terug en moest toen onderduiken. Ook de aftocht van de Duitsers is me bij gebleven. Buiten deze, in het bijzonder voor mijn ouders zware tijd, heb ik een geweldige jeugd gehad. Met lieve en zorgzame ouders en fijne zus.
In 1956 heb ik in Den Haag een assurantie opleiding gevolgd en in hetzelfde jaar moest ik opkomen in Ossendrecht om mijn dienstplicht te vervullen. In 1957 werd ik overgeplaatst naar Bussum. In 1959 ben ik in loondienst voor een verzekeringmaatschappij gaan werken.
Een bijzonder jaar was 1962. Na het afleggen van de geloofsbelijdenis trouwde ik op 16 mei met Gerie Hartgerink. Een stap waar ik tot op de huidige dag nog dankbaar voor ben. Gerie was toen een gedreven verpleegkundige in een ziekenhuis in Wageningen. Ook zij kon terugkijken op een zorgenloze jeugd met fijne ouders, twee broers en een oudere zus. Nadat ze ook nog gewerkt heeft in een bejaardenhuis in Amersfoort ging ze zich meer en meer toeleggen op de administratie van het verzekeringsgebeuren. Aan de Kortegracht vonden wij bij grootmoeder woonruimte. Drie kinderen viel ons ten deel. In 1967 ging ik zelfstandig werken na overname van Assurantiekantoor Blom van m'n vader. In 1970 vond de opening plaats van onze verzekeringswinkel aan de Leusderweg. In 1971 verhuisden wij en het kantoor naar de Vermeerstraat. Het verzekeringsvak is mij goed afgegaan maar dat is mede de verdiensten van mij vrouw die zich altijd volledig inzette voor het kantoor en m'n steun en toeverlaat was. In 1979 verhuisden wij naar de Rubensstraat en kon het pand aan de Vermeerstraat verbouwd worden voor het kantoor. Op eenenzestig jarige leeftijd ben ik uit de zaak getreden en kon het met een gerust hart overdragen aan onze zoon, waar ik al vanaf 1987 met plezier mee samenwerkte. Het is een groot voorrecht dat mijn vrouw en ik nu kunnen genieten van onze vier kleinkinderen. Daarnaast heb ik mij verdiept in de historie van Amersfoort en als hobby verzamel ik documenten waaronder prentbriefkaarten van onze mooie stad. Af en toe wordt er een expositie gegeven van de kaarten. Een hoogtepunt was de uitgave van m'n fotoboekje in 2005 over de wijk Vermeerkwartier waar ik zo'n beetje mijn hele leven al woon. Het boekje staat hieronder afgebeeld. Mijn vrouw en ik hopen nog lang en gelukkig te genieten van alles wat ons zo dierbaar is.

      blom boek

Lees hier een artikel uit de Stad Amersfoort over het eerste boekje. In 2009 is er ter gelegenheid van het feest rond 750 jaar stadsrechten van Amersfoort een tweede fotoboek uitgekomen, met een oplage van 2.500 stuks. Zowel het Algemeen Dagblad als enkele Amersfoortse huis aan huis bladen hebben hier weer veel aandacht aan geschonken. In het voorjaar van 2012 is het derde fotoboek uitgekomen met de titel: Leusderkwartier Een wandeling door het verleden. Ook nu was hierover vaak te lezen in de lokale pers. Het Algemeen Dagblad besteedde er zelfs een gehele bladzijde aandacht aan.
   ton blom

Burgemeester van Vliet uit Amersfoort neemt het eerste exemplaar in ontvangst van het boek "Amersfoort, wat er veranderde in 50 jaar". Oud-burgemeester Schreuder schreef het voorwoord in het boek "Leusderkwartier Een wandeling door het verleden" en mocht het eerste exemplaar van dit boek in ontvangst nemen.

In 2014 heeft Ton een Lenaert Nicasiusspeld ontvangen uit handen van Burgemeester Bolsius, o.a. vanwege zijn bijdrage aan het vastleggen van de geschiedenis van Amersfoort en het openstellen van zijn verzameling voor het grote publiek.


terug naar de genealogie