Johannes Hendrikus (Joop) BLOM, Architect, geboren op 13 11 1899 te Varsseveld, overleden op 08 06 1989 te Abbotsford (Canada) op 89 jarige leeftijd, zoon van Hendrik Gerhard BLOM en Francina RUITENBERG.
Gehuwd (1) op 24 jarige leeftijd op 17 04 1924 te Leusden met Catharina (Reina) Maria de SMALEN, 24 jaar oud, geboren op 21 09 1899 te Baarn, overleden op 03 10 1935 te Leusden op 36 jarige leeftijd.
Gehuwd (2) op 46 jarige leeftijd op 24 10 1946 te Amersfoort met Petronella Johanna (Ella) BLOM, Apotheek bediende, 37 jaar oud, geboren op 01 07 1909 te Enschede, overleden op 22 10 1986 te Sardis (Can) op 77 jarige leeftijd, dochter van Anton Theodoor BLOM en Hendrika LAMERS.
Uit het eerste huwelijk:
1. Henri Gerhard (Hans), geboren op 26 11 1925 te Amersfoort, overleden op 02 03 2009 te Townsville (Australie), op 83 jarige leeftijd.
2. Johannes Hendrikus (Joop), geboren op 22 02 1928 te Amersfoort, overleden op 22 12 1948 te Bandung (Indonesia) op 20 jarige leeftijd.
3. Jacobus Marinus (Co, Jack), geboren op 05 06 1930 te Amersfoort.
4. Paulina Catharina Maria (Lily), geboren op 14 09 1935 te Amersfoort, gehuwd met John Vanderhorst.
Uit het tweede huwelijk:
5. Peter Johannes (Peter), Aannemer, geboren op 25 05 1947 te Leusden, overleden op 10 09 2013 te Sechelt (Canada) op 66 jaige leeftijd.

Op zijn 15 jaar tekende Joop zijn eerste woning, zijn oom die aannemer was bouwde deze woning aan de Pieter Bothlaan in Amersfoort. Joop kreeg hier een vorstelijke vergoeding van, naar verluid, 1 a 2 rijksdaalder voor. Op zijn 23 werd hij officieel architect, al snel stond hij goed bekend in de gemeente Amersfoort. Hij adverteerde wekelijks in de Amersfoortse krant en veel aanbestedingen liepen via hem. Door zijn goede naam kreeg hij al snel bijzondere opdrachten, zoals de restauratie van de Plompetoren en het Latijntje. Dit zijn historische gebouwen in de Muurhuizen in de oude binnenstad van Amersfoort. Joop tekende veel, aanvankelijk vanuit zijn kantoor aan de Kortegracht later vanuit zijn riante woning in het buitengebied van Leusden, aan de Ursulineweg. Naast woningen werden ook complete boerderijen en fabrieken getekend. Een van zijn topstukken is het Amersfoortse Grandtheater.
(Het Grandtheater te Amersfoort)
Over de bouw van dit theater vertelt Joop in de Amersfoortse Courant in april 1977 het volgende: "Omdat verschillende aannemers te hoog hadden ingeschreven, werd in overleg met de opdrachtgever besloten om zelf te gaan bouwen. De bouw was daarmee besmet verklaard. Om te voorkomen dat er toch gebouwd zou worden werd er in de buurt van het theater gepost. Via allerlei slinkse wegen kon, al dat gepost ten spijt, toch in zowel arbeidskrachten als materiaal worden voorzien. De mannen die op de uitkijk stonden moesten er niets van begrepen hebben: terwijl ze nooit iets verdachts zagen vorderde de bouw van het theater meer en meer. Deuren werden lopend rustend op een pedaal van een fiets, naar de Snouckaertlaan gebracht. Niemand die zo'n vrachtje in verband bracht met de bouw van het theater."
Aanvankelijk was dit gebouw theater met bioscoop, later werd dit alleen een bioscoop. De exploitant wilde graag op de huidige locatie een nieuw pand bouwen, het gebouw was echter inmiddels al op de monumenten lijst terecht gekomen. Er is vervolgens een compleet nieuwe bioscoop gebouwd achter de oorspronkelijke gevel. De grote partij glas-in-lood ramen geven dit pand nu nog steeds een bijzondere uitstraling.

    

Een kwitantie uit 1949.

Al enige jaren voordat zijn broer Eli met zijn verzekeringskantoor van start ging, had Joop ook al een assurantieportefeuille. Mogelijk werd broer Eli hierdoor geinspireerd. Bij Joop was verzekeringen echter een bij zaak.

  
                                                                                                                    
Joop trouwde twee maal, eerst met Catharina de Smalen (zie bovenstaande foto) uit Amersfoort. In 1948 was er een tragisch verkeersongeval tijdens een oorlogssituatie in Indonesië waarbij hun tweede zoon, Joop, overleed.

   (Nederlands Ereveld in Bandung Indonesie)

Na het overlijden van Catharina trouwde Joop met zijn nicht Ella Blom. Op de trouwfoto zijn de naaste familieleden te zien:

:

Bovenste rij: Eli (broer van de bruidegom)
Middelste rij: Hendrika Lamers (Moeder van de bruid), Joop, Ella, Sien (Moeder van de bruidegom) en Anton Theodoor (vader van de bruid)
Voorste rij: Ton ........ en Ineke

Joop en Ella kregen samen een zoon, Peter, die zes tenen had. In 1977 emigreerden Joop en Ella naar Sardis Canada, alle kinderen hadden toen inmiddels Nederland al verlaten. In Canada betrokken beiden een zelf ontworpen bungalow midden in de bossen. Dat was gelijk ook zijn laatste architectonische werk. Joop zou geen potloodstreek meer op papier zetten. Ella daarentegen bleef nog wel creatief, zij was geen onverdienstelijke schilderes. Ondertussen genoot Joop van de weelderige tuin. Joop had een blakende gezondheid. Tijdens een overval in zijn woning raakte hij dermate gewond dat hij hier niet meer van herstelde. Hij heeft de respectabele leeftijd van 90 jaar bereikt.

In 2009 viert de stad Amersfoort dat er 750 jaar geleden stadsrechten werden verleend. In een terugtel rubriek van het Algemeen Dagblad wordt er dagelijks stil gestaan bij opmerkelijke gebeurtenissen en personen uit de geschiedenis van de stad Amersfoort. In maart stond er onderstaand artikel in de krant:


Lees hier een artikel uit de Amersfoortse Courant uit april 1965.

terug naar de genealogie