Gerard Jan BLOM, Majoor Infanterie, geboren op 27 06 1865 te Leeuwarden, overleden op 01 12 1931 te Roermond op 66 jarige leeftijd, zoon van Willem Johannes Stefanus Josinus BLOM en Emma Joanna Maria van der MEY.
Gehuwd op 36 jarige leeftijd op 03 06 1902 te Roermond met Anna Maria Louise Antoinette VERSCHEURE, 33 jaar oud, geboren op 25 02 1869 te Roermond, overleden op 18 08 1946 te Roermond op 77 jarige leeftijd.
Uit dit huwelijk:
1. Gerard Nicolaas Wilhelmus Ferdinand, Advocaat en Procureur, geboren op 09 10 1904 te Den Bosch, overleden op 03 11 1957 te Amsterdam op 53 jarige leeftijd.

    

Gerard Jan is erg aktief geweest met het onderzoek naar de familie Blom. Hij is de persoon geweest die er voor gezorgd heeft dat de familie in het Nederlands Patriciaat is opgenomen. Hiervoor is niet alleen enorm veel onderzoek gedaan, er hing ook een behoorlijk prijskaartje aan. Het onderzoek werd vaak in opdracht gedaan, bovendien was men bij presentatie van de resultaten in het Nederlands Patriciaat verplicht een flink aantal exemplaren af te nemen. In het CBG (Centraal Bureau voor de Genealogie) ligt een compleet dossier met stapels handgeschreven aantekeningen en onderzoeksresultaten, waarvoor ik hem erg dankbaar ben. Gerard Jan was, voorzover bekend de laatste die het familie wapen aktief voerde. Op een van zijn brieven in het CBG dossier zit nog een lakzegel met het wapen er op. Hierboven is Gerard te zien op een klein schilderij welke in het bezit is van een kleinzoon. Zijn vrouw is een rijke dame, die in het bijzijn van "de meid" bij voorkeur Frans sprak.

In de Gorinchemse Courant wordt op 17 juni 1886 melding gemaakt dat cadet G.J. Blom geslaagd is en benoemd is tot 2e luit bij de infanterie. In deze krant verschijnt op 31 maart 1892 het bericht dat G.J. Blom bij het 7e regiment s benoemd tot 1e luitenant. In de Amersfoortse Courant van 11 oktober 1893 staat het volgende bericht:

                  

Vanaf 1910 tot 1928 woont Gerard Jan aan de Nassaulaan 20 te Den Bosch. Op de volgende foto van A.F.A.M. Wetzer, is de woning te zien. Het betreft het linker grijze huis.

Op 8 juli 1911 wordt in dezelfde Gorinchemse Courant melding gemaakt van het feit dat Kapitein G.J. Blom met de tweede compagnie infanterie de straten van Amsterdam heeft gezuiverd, na ernstige stakingsrellen door bootwerkers en zeelieden. Twee jaar later meldt de krant zijn benoeming tot majoor en op 7 november 1919 wordt zijn eervol ontslag wereldkundig gemaakt. Volgens de krant blijft de majoor echter wel "ter beschikking van H.M. de Koningin".

In 1916 schrijft zoon Gerard een vertederend briefje als nieuwjaarwens voor zijn ouders:

In de tweede wereld oorlog vorderden de Duitsers de woning van de weduwe Blom-Verscheure. Hoewel zij zelf op de eerste verdieping mocht blijven wonen, hebben de Duisters enorm huisgehouden, tevens heeft het huis te leiden gehad onder een bombardement. Gelukkig was de inboedel goed verzekerd, voor het destijds enorme bedrag van fl. 20.000,=. In een taxatie rapport wordt keurig opgesomd welke (antieke) voorwerpen beschadigd of vermist waren.

Terug naar de genealogie.