Leenderd (Leen) BLOM Kunstenaar, geboren op 21 01 1901 te Den Haag, overleden 27 03 1983 te Zoetermeer op 82 jarige leeftijd, zoon van Michgiel Wienand BLOM en Anna Minka BOSMAN.
Gehuwd op 23 jarige leeftijd op 30 04 1924 te Den Haag met Maria Jacoba (Marie) Dee, oud 25 jaar, geboren 04 07 1898 te Den Haag, overleden op 07 0-5 1955 te Den Haag op 56 jarige leeftijd.
Uit dit huwelijk:
1. Michgiel Wienand (Chiel), Grafisch medewerker, geboren 07 10 1924 te Den Haag, overleden op 26 02 1992 te de Wijk op 67 jarige leeftijd.
2. Clara (Claartje), geboren op 01 10 1925 te Den Haag.
3. Frederik Maria (Fred), geboren op 13 10 1942 te Den Haag

leenderd Blom    Marie Blom  Marie Blom

Leen op latere leeftijd.......Leen met zoon Fred en kleinzoon Mark in de Beeksebergen en twee foto´s van Marie Dee.

Clara Blom  

Clara en daarnaast Chiel en Clara op het balkon.

         

Leen Blom in aktie, hier maakt hij het borstbeeld van dr. ir. M.H. Damme, de toenmalige direkteur van de PTT de heer Damme. Bij de aanbieding van dit borstbeeld aan het hoofdbestuur van de PTT op 22 oktober 1947 zijn aanwezig: (vlnr) T. v. Houwelingen, ir. A.H.W. Hacke, ge geportreteerde zelf, minister L. Neher en de kunstenaar.
Op de derde foto wordt een beeld in opdracht van de firma Gevaert gemaakt.

Leenderd wordt vernoemd in het boek "Beeldend Benelux: Biografisch handboek" door P.M.J.E. Jacobs. De omschrijving ziet er als volgt uit:

Blom, leendert (Leen); * 21-01-1901. * Den Haag. Beroep: beeldhouwer. Materiaal: gips, terra cotta en steen. Onderwerp: jongensportretten, meisjesfiguren, moeder met kind en naaktfiguren. Stijl: figuratief. Catergorie: portretten. Verblijf: Den Haag 1925-1977. Opleiding: Koninklijke Academie met Beeldende Kunsten Den Haag. Leerling van: Albert Termote. Ingeschreven bij: Haagse Kunstkring Den Haag en Schilderkundig Genoodschap Pulchri Studio Den Haag. Werkzaamheden: Vrije Academie Den Haag omst. 1948
Werken (selectie) plastiek (3-dimensionaal werk) i.b.v. Gemeente Den Haag. Presentaties - groep (selectie): de equipe (Stedelijk museum de Lakenhal Leiden) 1948 en Haags Gemeentemuseum 1949.
 
     

In 1956 wordt dit beeld onthuld in bijzijn van Leen Blom (2e van links) bij de opening van de Cornelis Jetsesschool te Den Haag, inmiddels is de nam van de school veranderd in de Annie M.G. Schmidt school.

           

Van lins naar rechts, het kunstwerk "vrouwenfiguur" gemaakt uit Euville kalksteen aan de Plesman weg te Den Haag, dit beeld is door de buurt bewoners aangeboden aan de gemeente den Haag. Daarnaast in Delft een beeld uit de serie de vier elementen (water) en een beeld voor een bejaardenhuis.

      

Het eerste beeld is genaamd "Strijd met de materie", daarna een kunstwerk in opdracht van de firma Gevaert en als laatste een beeld welke in de tuin stond van het voormalige Zuidwal ziekenhuis in Den Haag. Dit laatste beeld is opgeleverd op 20 maart 1944 aan de burgemeester van Den Haag en stelt een oprijzende vrouw voor, zij symboliseert de genezing.

    

Het eerste beeld is een pottenbakker en heet " de scheppende mens" en stond in de tuin van de werkplaats voor gehandicapten in Maassluis, het bronzen beeld steld Paul Steenbergen voor in zijn rol in "arme bitos". In Amsterdam is het beeld Vossius Barlaes te vinden.
;een      leen    leen 

Het borstbeeld is van neef Joop Blom en is gemaakt in de oorlogsjaren, deze is van twee kanten op de foto gezet, het bronzen borstbeeld is van Arnold Smith en een beeld van zijn zoon Fred,

     

Een beeld van moeder met kind in Dollum en een gedenkmunt van Rembrandt van Rijn, waarvan later bronzen munten zijn geslagen.

blom    

Vier reliefs van spelende kinderen in een school aan de Aagje Dekenlaan in Den Haag uit 1951. Bij de sloop van de school zijn deze reliefs verwijderd, in 2013 verschijnen de reliefs weer op een vakschool in Den Haag. De beelden die bovenaan de tweede foto te zien zijn, zijn niet door Leen gemaakt.  
leen

en als laatste een plaquette van Willem van Oranje aan het Ministerie van Defensie in Den Haag.

Leenderd heeft tevens een dodenmasker van zijn moeder gemaakt, deze treft u op de pagina van zijn ouders aan. (klik hiervoor bovenaan deze pagina op de naam van Michigiel Wienand Blom).

Terug naar de genealogie